MEDOVÉ PERNÍČKY

23. dubna 2017



Perníčky můžu kdekoliv a kdykoliv. Většina z vás je peče asi nejspíš především na Vánoce, ale u nás se pečou několikrát do roka. Najít recept na ty nejlepší perníčky je pěkně zapeklitá záležitost. Mě se to podařilo dvakrát, ale taky jsem dvakrát bohužel recept ztratila. Někam jsem ho založila a prostě ho nemůžu najít. Je to vždy jak naschvál. Když něco hledáte, ne a ne to najít. Ale tento recept snad už neztratím (a raději si ho i pro sebe ukládám na blog :-)). Tyto perníčky jsem ochutnala na Vánoce, když je u nás pekl brácha s přítelkyní a do jejich chutě jsem se hned zamilovala na první sousto. Neskutečně voní po perníkovém koření a i v puse voní po medu. Na Vánoce jsem je už upéct nestihla, protože už jsem měla perníčky napečené. Jedna z prvních příležitostí, kdy jsem je mohla vyzkoušet, byly Velikonoce. Mám neskutečné množství všemožných vykrajovátek a mezi nimi i vajíčko. A i když toto velikonoční téma není už úplně aktuální, určitě je využijete i s jinými vykrajovátky. 



Samotnou kapitolou je pak jejich zdobení. To mi nikdy moc nešlo. Buď jsem špatně připravila polevu, nebo jsem vystřihla moc velkou dírku v pytlíku. A vlastně s cukrářským pytlíkem jsem byla donedávna velký nepřítel. Štvalo mě, že jsem celá upatlaná a poleva je všude. Ale stačilo pár fíglů a trochu praxe a zdobení mě začíná bavit. Nemám vykreslenou ruku jako zkušené perníkářky, ale má to své kouzlo. Na vajíčka jsem zkoušela květiny tvořené tak zvanou "embroidery" technikou, která se mi zalíbila při brouzdání na internetu. 






MEDOVÉ PERNÍČKY


INGREDIENCE

500 g špaldové mouky (může být i hladká)
250 g moučkového cukru
200 g tekutého medu
2 vejce
2-3 lžíce rumu
1 lžíce sody
2 lžičky perníkového koření (fenykl, hřebíček, anýz, skořice, badyán)
1-2 lžičky kakaa (podle toho, jak chcete mít perníčky tmavé)


POLEVA

1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy

vejce a trocha vody na potření
štěteček s tupou špičkou

* poleva vyjde na 2 dávky perníčků



POSTUP


Mouku prosejeme do mísy. Přidáme cukr, med, vejce, rum, sodu, koření a kakao. Vše v robotu prohněteme a vytvoříme hutnější těsto. Těsto se může trošku lepit, ale klidně můžeme přidat ještě 1- 2 lžíce mouky. Těsto propracujeme ještě rukama na válu, utvoříme bochánek, zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky. Necháme uležet do druhého dne, aby se všechny chutě propojily.


Druhý den vytáhneme těsto z ledničky. Nebude úplně tuhé, takže s ním lze hned pracovat. Na pomoučněném vále vyválíme placku silnou cca 5 mm a vykrajujeme vajíčka nebo jiné tvary. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C na cca 10 - 15 minut než začnou zlátnout kraje. Vejce si rozšleháme s trochou vody. Jakmile vytáhneme perníčky z trouby, ihned ještě horké je potřeme vajíčkem. Necháme vychladnout.


Polevu si připravíme z cukru, bílku a citronové šťávy. Cukr třikrát prosejeme. Přidáme bílek a citronovou šťávu. Promixujeme pomocí ručního mixeru. Polevu naplníme do cukrářského sáčku a zdobíme. Pytlíkem nanášíme nahusto linie květů, které pak pomocí štětečku trochu rozetřeme a vystínujeme.
  

















1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.