VANILKOVÁ PAVLOVA S BORŮVKAMI

5. února 2017


Křupavá krusta a uvnitř měkká pěna. Nejdřív křupne a pak se na jazyku rozplyne. Pomalu ani nevíte, že mlsáte (minimálně do té doby, než zjistíte, že jste se zase přejedli :-)). Na Pavlovu jsem se chystala už delší dobu. Po Vánocích jsme všichni stále ještě přeslazení a tak raději sáhneme po bábovce nebo kynutých buchtách. Čekala jsem s ní na nějakou speciálnější příležitost, ale nakonec jsem neodolala a připravila jsem ji tento víkend. Tak trochu jako předzvěst Valentýna.

Používám základní recept na Pavlovu, ale vždy si ho trošku upravím. Někdy přidám vanilku nebo kakao - záleží, jakou verzi mám zrovna namyšlenou. Tentokrát jsem využila na ozdobu ještě pomerančovou marmeládu a čerstvé borůvky.



VANILKOVÁ PAVLOVA S BORŮVKAMI

Ingredience:
(na 1 velkou Pavlovu nebo na 12 menších dortíků)

Pavlova:
4 bílky
200 g krupicového cukru
2 lžíce octa
2 lžíce kukuřičného škrobu
1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Krém:
200 g mascarpone
100 ml šlehačky
2 lžíce moučkového cukru

Pomerančová marmeláda
Borůvky


Postup:

Troubu si předehřejeme na 180° C. Plech si vyložíme pečícím papírem.

Bílky vyšleháme do pěny a postupně přidáváme po lžičkách cukr. Jak bude sníh tužší, přidáme škrob, ocet a vanilkový extrakt. Šleháme na vyšší otáčky, dokud se nevytvoří hustý leklý sníh bez bublin, který bude při vytažení šlehačů tvořit špičky. 

Lžičkou nanášíme na plech s pečícím papírem malé kulaté dortíky, které budou mít na výšku i 5 cm. Pomocí polévkové lžíce pak v dortících vytvoříme důlky, aby v nich pak lépe držela marmeláda a krém.

Dáme péct. Jakmile vložíme Pavlovy do trouby, snížíme teplotu na 120° a 60 minut sušíme. Potom troubu vypneme a pootevřeme - dvířka přidržíme pootevřená pomocí vařečky. Necháme v troubě zcela vychladnout.

Krém si připravíme vyšleháním mascarpone spolu s moučkovým cukrem. Pomalu přiléváme šlehačku, aby vznikl nadýchaný a lehký krém.

Jakmile jsou Pavlovy studené, naneseme do důlků 1 - 2 lžičky marmelády, navršíme krém a ozdobíme borůvkami. Nakonec můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.






2 komentáře

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.