19. 2. 2017

CITRONOVÁ BÁBOVKA S MÁKEM


Víkend za námi. Zase utekl jako voda. V pátek jsme měli v práci rozlučku s kolegou, která se protáhla do ranních hodin, a tak jsem si dovolila prodloužit si celé sobotní ráno pobytem v posteli. Nakonec mě ale přepadly výčitky svědomí. Z teplých peřin jsem se vyhrabávala docela dlouho, ale myšlenka na čerstvou voňavou kávu nakonec zabrala. Pro někoho doba oběda, pro mě čas na snídani. S vonící kávou jsem se uvelebila pod deku do křesla (je potřeba přece jen ještě trochu odpočívat) a hledala jsem inspiraci na víkendové pečení.

Do ničeho složitějšího jsem neměla moc chuť se pouštět. Není nic horšího, než projíždět tisíce fotek na Pinterestu a rozhodovat se, co upéct. Tolik neskutečných nápadů a receptů. Vždycky bych chtěla hned všechno zkusit. Síly si ale nechávám na neděli, kdy chci poprvé vyzkoušet recept na moje oblíbené francouzské profiterolky. Nakonec jsem zvolila klasiku. Bábovku. Dlouho jsem ji nepekla. Probírala jsem domácí zásoby, čím bych ji mohla vylepšit. Vyhrály citrony a mák. Sama nad sebou sice kroutím hlavou, že jako alergik na mák, peču buchty s mákem. Doma však mají alespoň výhodu a můžou sníst celou bábovku sami.


CITRONOVÁ BÁBOVKA S MÁKEM

Ingredience:

Těsto
7 vajec (rozdělíme na žloutky a bílky)
210 g cukru krupice
210 g špaldové mouky
3 lžíce nemletého máku
na špičku nože sody
strouhaná kůra z 1 citronu

Citronová poleva
100 g prosátého moučkového cukru
1 lžíce horké vody
1,5 lžíce citronové šťávy


Postup:

Troubu si předehřejeme na 160°C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (pokud máme nepřilnavou formu, stačí vymazat máslem).

V míse smícháme mouku, mák, citronovou kůru a sodu.

Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků začneme šlehat sníh. Po chvíli zašleháme všechen cukr a pokračujeme ve vyšlehávání sněhu. Jakmile máme tuhý sníh, zašleháme krátce žloutky. Nakonec už ručně a pomalu zamícháme sypkou směs. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 50 minut do předehřáté trouby.

Špejlí vyzkoušíme, že je bábovka upečená. Vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout. Vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.

Na polevu umícháme prosátý moučkový cukr s vodou a citronovou šťávou. Promícháme dohladka pomocí ručního mixeru. Poleva by měla být tekutější, ale ne moc tekutá. Jinak by neztuhla. Polevu nalijeme na vychladlou bábovku a dáme na cca 10 minut ztuhnout do ledničky.






2 komentáře:

  1. AHoj Alí, u nás také vyhrála tento víkend bábovka, ale prostě klasická mramorová:-) tvou verzi určitě vyzkouším, jsi šikulka!:-) A s kým jste se v práci loučili?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Denči, s Marťou Říhou ze skladu :-)

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥