Jahodová variace na Mille-feuilles

26. června 2016


Tentokrát jsem sáhla pro inspiraci do francouzské kuchyně. Zřejmě ještě pod vlivem dojmů z mé cesty do Francie, kde si moje chuťové pohárky přišly na své. Vůně francouzských kaváren a cukráren mě nalákala. Ale protože v tomto krásném a teplém počasí jsem chtěla trávit čas spíš venku, rozhodla jsem se pro jednodušší recept. To pravé mille feuilles si nechám na někdy jindy :-). Surovin nepotřebujete mnoho a na to, že je recept poměrně jednoduchý, jeho efekt je přímo úžasný. Velkou pochvalu jsme sklidila také od rodiny, která si jej velmi pochvalovala. Navíc v těchto letních dnech je takový dezert s čerstvým ovocem a vychlazený z ledničky přímo ideální. A myslím, že pokud jej uděláte k odpolední kávě pro návštěvy, budete mít zaručeně úspěch. 



Ingredience:

500 g listového těsta
1 žloutek na potření

Krém:
1 balení mascarpone
1 menší balení šlehačky
2 lžičky moučkového cukru

čerstvé jahody 
moučkový cukr na posypání
mátu na ozdobení

Postup:

1) Troubu předehřeji na 180°C. Listové těsto si vyválím na 3 mm silný plát a nakrájím kostky 8 x 8 cm (můžete nakrájet klidně i obdélníky). Čtverce přenesu na plech vyložený pečícím papírem a potřu rozšlehaným žloutkem.
2) Dám péct do trouby na cca 15 - 20 minut a peču dozlatova. Poté vytáhnu a nechám zchládnout. Zchládlé čtverce,které naskočily rozříznu podélně na polovinu. Pokud nechceme, aby nám těsto naskočilo, před pečením si připravím ještě další arch pečícího papíru, který položím na těsto na plechu a zatížím ještě druhým plechem. Těsto pak zůstane krásně rovné.
3) Mezitím si připravím krém - šlehačku ušlehám s moučkovým cukrem. Jakmile je vyšlehaná, přidám opatrně mascarpone a šlehám do hladkého krému.
4) Polovinu jahod si v robotu rozšlehám na omáčku. Druhou polovinu nakrájím na kousky.
5) Vychladlé čtverce potřu krémem a vrstvím na sebe. Vrstvu krému poliji ještě rozmačkanými jahodami a proložím kousky jahod. Poté položím další vrstvu těsta, nanesu krém, omáčku a jahody a přikryji poslední horní částí.
6) Nakonec popráším moučkovým cukrem. Před podáváním nechám minimálně 1 - 2 hodiny vychladit v lednici. Nejlepší je nechat je v lednici přes noc do druhého dne.








Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.