12. 6. 2016

Borůvkovo-ostružinový crumble


Crumble patří mezi mé TOP 10 a je jedním z dezertů, který bych mohla jíst od rána do večera a nikdy mě neomrzí. Přes zimu dělám většinou jablkový nebo hruškový, ale jakmile začne dozrávat ovoce na zahrádce, tak mám na výběr mnohem více chutí. Navíc mě baví, že s ním není skoro žádná práce. Ovoce a posypka. Ten kdo tohle vymyslel, byl zřejmě génius... 
Borůvky a ostružiny nemají zrovna sezónu, ale potřebovala jsem zlikvidovat zásoby z mrazáku. A také jsem klasickou posypku nahradila zdravější variantou obsahující vločky. Je jedno, které použijete, záleží na preferencích a Vaší chuti. Por tento crumble jsem použila klasické ovesné, ale třeba pro jablkový používám pohankové, protože ty mají po upečení chuť oříšků...



Ingredience:

Ovocná směs:
0,5 kg ovoce (borůvky, ostružiny)
1/3 hrnku (hrnek o objemu 250 ml) medu nebo javorového sirupu
2 polévkové lžíce citronové šťávy z čerstvého citronu
1/2 čajové lžičky nastrouhané citronové kůry
1/4 čajové lžičky skořice

Posypka:
1 hrnek vloček
1/2 hrnku mandlové mouky (z nastrouhaných mandlí)
1/2 hrnku mandlových lupínků
1/3 hrnku kokosového nebo třtinového cukru
4 polévkové lžíce kokosového oleje (nebo ještě lepší je kokosové máslo, ale to jsem tentokrát nesehnala)
špetka mořské soli
3 polévkové lžíce řeckého jogurtu


Postup:
1) Ovoce si promíchám v misce se všemi ingrediencemi (medem, citronovou kůrou a šťávou, skořicí). Směs pak vložím do zapékací misky. Misku není potřeba vymazávat.
2) Na posypku si ve druhé misce nejprve smíchám všechny sypké ingredience (vločky, mandlovou mouku, mandle, cukr, sůl) a přidám olej a jogurt. Vše prsty pořádně promnu. Díky jogurtu nevznikne klasická posypka, ale to nevadí. Rozprostřu na ovoce a vrstvou posypky přikryji v podstatě celou zapékací misku.
3) Nakonec vložím do trouby, kterou jsem si předehřála na 160°C a peču cca 30 - 40 minut. Záleží na troubě, ale peču dokud posypka nezezlátne a pozor, aby se nepřipálila.
4) Nakonec vytáhnu a nechám vychladnout. (Pokud zrovna nejste na dietě, doporučuji podávat s vanilkovou zmrzlinou ;-)









Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

© Mon Café Blog. Design by FCD.