CUKETOVÝ PERNÍK

30. července 2020


Cuketový perník se zapsal mezi klasické recepty a je stále populární. Myslím, že každý na něj máme svůj zaručený recept. Perník u nás obecně patří mezi top 10, ale ten s cuketou peču většinou teď v létě, kdy nám na zahradě zrají cukety. Hlavně ty větší a přerostlejší se pak dají skvěle zužitkovat právě do perníku. 


Cuketu strouhám najemno, pak totiž v perníku není vůbec cítit. A perník je díky ní krásně vláčný a vydrží tak i 2 až 3 dny. Protože perník peču častěji, přidám do něj pokaždé trošku něco jiného – sušené rozinky nebo brusinky, někdy ho poleju čokoládou a posypu kokosem, dovnitř přidám jahodovou nebo rybízovou marmeládu. Tentokrát jsem přidala kousky hořké čokolády přímo do těsta, aby pak pěkně křupaly. Jedná se prostě o recept pro každodenní pečení, kdy potřebujete uspokojit strávníky :-). 


CUKETOVÝ PERNÍK

INGREDIENCE

(hrnek o objemu 250 ml)

1,5 hrnku třtinového cukru
2 vejce
100 g másla
150 ml mléka
2 hrnky hladké špaldové mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
1 kávová lžička sody
3 g mleté skořice
3 g mletého badyánu
2 g mletého zázvoru
60 g kakaa holandského typu

500 g jemně strouhané cukety (cca 1 střední cuketa)
100 g hořké čokolády (min. 70 %)


POSTUP

Troubu předehřejeme na 170°C.

Větší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem.

Cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nastrouháme najemno. Puštěnou vodu neslévám, ale používám do perníku taky.

Vejce vyšleháme s cukrem do hladké hmoty. Máslo rozpustíme a necháme cca 15 minut vychladnout, poté přilijeme mléko a zamícháme. Do vyšlehané hmoty přidáme koření, prosejeme mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao a vylijeme vlažné máslo s mlékem. Těsto vymícháme dohladka. 

Nakonec opatrně zamícháme do těsta nastrouhanou cuketu a na kousky nasekanou čokoládu.

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut – upečení zkusíme pomocí špejle (doba pečení bude záležet na tom, jakou máte vrstvu těsta. Pokud bude nižší (při použití většího plechu) pečte kratší dobu. Necháme vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.









Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.