BORŮVKOVÉ KYNUTÉ KNEDLÍKY S BORŮVKOVOU OMÁČKOU

7. dubna 2019


Sladké obědy si nedopřáváme moc často, ale dnes jsme po něm zatoužili. Milujeme hlavně ovocné knedlíky, a i když ještě není léto a dostatek čerstvé ovoce, pustili jsme se do nich. Většinou je připravuju z osvědčeného jednoduchého kynutého těsta, které obsahuje jen základní suroviny (mouku, vejce, mléko a droždí). Místo ve vodě je dělám na páře, jsou pak totiž mnohem nadýchanější. A jako třešnička na dortu jsou přelité máslem, posypané strouhaným tvarohem a přelité borůvkovou smetanovou omáčkou. Prostě skvělý chuťový zážitek.



BORŮVKOVÉ KYNUTÉ KNEDLÍKY S BORŮVKOVOU OMÁČKOU

Ingredience (10 ks)

Knedlíky

21 g droždí (1/2 kostky)
200 ml mléka
2 lžíce cukru
500 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
0,5 l borůvek
200 g másla
1 balení tvarohu na strouhání
moučkový cukr na posypání

Borůvková smetanová omáčka

1 lžíce másla
250 g borůvek
3 lžíce cukru
3 lžičky vanilkového pudinku
200 ml smetany
2 lžíce mléka
špetka skořice

Postup

Nejprve si připravíme knedlíky. 

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, vejce a kvásek. Vzniklé těsto přendáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě cca 30 minut. Jakmile těsto vykyne, rozdělíme jej na 10 ks a z nich vytvoříme větší placičky. Umístíme je na tác a pod utěrkou je necháme ještě 10 minut kynout. 

Na každou placičku dáme borůvky, konce těsta spojíme k sobě a dobře přitlačíme, vytvarujeme knedlíky. Poté je ještě necháme nakynout pod utěrkou 15 – 20 minut. 

Do většího hrnce dáme vodu a parní sítko, zahřejeme. Na parní sítko, pod kterým vře voda, rozložíme utěrku, na ni uložíme knedlíky a přiklopíme. Vaříme je 15 - 20 minut – knedlíky ještě nabydou. Po vyjmutí je ihned propíchneme nožem nebo vidličkou, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily.

Na omáčku si rozpustíme na pánvi máslo, přidáme borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme vanilkový pudink, přidáme k borůvkové směsi a povaříme do zhoustnutí. 

Pro podávání knedlíky pocukrujeme, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a nakonec přelijeme borůvkovou omáčkou.






Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.