KYNUTÉ OŘECHOVÉ ROHLÍČKY

3. února 2019


Když jsem se včera dívala na fotky, které jsem nafotila minulý víkend na procházce a během týdne, vůbec se mi nechtělo věřit, že to je jen pár dní, co u nás bylo tolik sněhu. Teplé sobotní počasí ale dalo sněhu zabrat, úplně mě to lákalo ven a měla jsem takové jarní šimrání. Dnes bylo všechno jinak, od rána jen lilo a lilo. Na druhou stranu ideální počasí na lenošení, čtení nebo třeba pečení, co říkáte? :-)

Stihla jsem pečení i lenošení – tedy alespoň s jehlicemi v ruce. Kynuté těsto jsem dělala minulý týden, ale pustila jsem se do něj znova. Od Vánoc mi zbyly ještě nějaké mleté ořechy, na závin jich nebylo dost, ale na náplň do rohlíčků ano. Sice jsem do rohlíčků dávala jen ořechovou náplň, přidávám vám sem ale i recept na makovou náplň. Můžete si vybrat :-). Těsto válejte na tenko, náplně dávejte dost a odměnou vám budou křehké a voňavé rohlíčky. 

KYNUTÉ OŘECHOVÉ ROHLÍČKY

Ingredience

250 ml mléka
25 g droždí
70 g cukru písek

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli
150 g másla
1 žloutek + 2 žloutky na potření

Ořechová náplň
100 ml mléka
100 g cukru písek
250 g mletých ořechů
2 lžíce tuzemáku
1 lžíce citronové šťávy

Maková náplň
200 g mletého máku
250 ml mléka
80 g moučkového cukru


Postup

Nejprve si připravíme kvásek – vlažné mléko smícháme s droždím a lžící cukru a necháme 15 minut vzejít kvásek.

Hladkou i polohrubou mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, žloutek, rozpuštěné máslo, cukr a kvásek. Vše propracujeme na vláčné těsto, přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 90 minut. Během kynutí těsto dvakrát prohněteme.

Mezitím si připravíme náplně.
Maková náplň – mletý mák a mléko přivedeme pozvolna k varu. Za občasného míchání vaříme 10 minut a poté osladíme cukrem.
Ořechová náplň – mléko svaříme s cukrem a pak do něj vmícháme ořechy. Dochutíme rumem a citronovou šťávou.
Makovou i ořechovou směs necháme vychladnout. Náplně by měly být husté, aby se daly tvarovat.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé uděláme zhruba deset stejně velkých kuliček. Rozložíme je na vál nebo na plech a přikryjeme utěrkou – necháme ještě kynout dalších 20 minut. Na pomoučeném vále každou kuličku rozválíme do dlouhého trojúhelníku, naplníme bohatě makovou nebo ořechovou náplní. Rolujeme od širší hrany ke špičce, kterou zahneme dospod a rohlíčky prohněteme do delšího tvaru a zahneme do tvaru rohlíčky/srpku. Hotové rohlíčky potřeme žloutky a necháme důkladně zaschnout – nejlépe někde na průvanu, protože žloutky musí být opravdu dokonale suché, protože tak získají typickou popraskanou glazuru. Troubu předehřejeme na 180°C. Pečeme 15 – 20 minut, až rohlíčky získají zlatohnědou barvu. 
























Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.