VELIKONOČNÍ BROWNIES KOLÁČ

30. března 2018


Včera jsem ještě narychlo doplnila nějakou velikonoční výzdobu. Na Velikonoce moc nejsem, teda alespoň, co se týká výzdoby. S tou si vyhraju na Vánoce. Tento rok je velikonoční výzdobu jen minimální, mám jen pár vajíček na stole v neutrálních tónech. Malá křepelčí, bílá, pár peříček a dřevěných korálků. Umotala jsem věneček z březového proutí a z břečťanu. A do váz jsem doplnila jarní kytky, které svými barvami pěkně prozářily celý dům. Takže u nás letos spíš výzdoba v duchu natur.
Ale na co se těším, je samozřejmě pečení. O Velikonocích pečeme perníčky, mazanec a beránka. Letos jsem se ale rozhodla upéct ještě něco extra. A znáte snad nějaký jiný návykový dezert, který je plný čokolády? Přesně tak. Mám na mysli hříšně čokoládové brownies. Hodně čokolády, křupavá krusta, hutný a tekutý střed. Kdo by odolal, že? Brownies koláček zjemňuje čokoládový krém a velikonoční nádech mu dodávají barevná čokoládová vajíčka. Nakonec jsem vše obsypala mandlovými špalíčky a výsledkem je čokoládové brownies hnízdo :o).

Přeju Vám všem krásné Velikonoce.



VELIKONOČNÍ BROWNIES KOLÁČ

Ingredience

300 g hořké čokolády
250 g másla
3 hrnky pískového cukru
6 vajec
½ hrnku kakaa holandského typu
špetka soli
1 ¼ hrnku hladké mouky

150 g mascarpone
100 ml smetany
2 lžíce kakaa holandského typu

čokoládová vajíčka na ozdobení
mandlové špalíčky


Postup

Nejdřív upečeme brownies.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Jakmile bude vše rozpuštěné, odstavíme z plotny. Pomocí metličky zamícháme postupně cukr. Za stálého míchání přidáváme vejce jedno po druhém. Zamícháme kakao a sůl. Pomalu přidáváme mouku.

Kulatou formu na koláč si vyložíme pečícím papírem a nalijeme těsto. Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme cca 30 minut (podle trouby). 
Špejlí nepoznáme, jestli jsou brownies hotové, protože by měly být uvnitř ještě mírně tekuté (můžeme zkusit zapíchnout uprostřed – pokud vytáhneme a zůstanou náznaky drobečků, je hotovo).  

Použila jsem dvě menší dortové formy, takže koláč byl nižší a pekl se kratší dobu. Pokud byste ale pekli brownies v jedné formě a vrstva byla vyšší, můžete péct až 45 minut. Na povrchu by se však měla vytvořit pevnější krusta. Důležité je totiž brownies nepřepéct. 

Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Na krém vyšleháme studené mascarpone se smetanou a s kakaem. Krém naneseme na brownies. Střed koláče ozdobíme čokoládovými vajíčky a okraje posypeme mandlovými špalíčky. Necháme ztuhnout v chladnu.







2 komentáře

  1. Mňam...vypadá skvěle. Já jsem dělala mrkvový dort. Alenko, hezké Velikonoce, pa M.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Martinko. Pohodový týden, Alča

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.