ZLATÉ MLÉKO

4. října 2017


V poslední době jsem objevila a oblíbila si zlaté mléko z kurkumy, které si dávám teplé večer před spaním. Nejenže se mi díky němu dobře spí, ale jedná se o velmi blahodárný nápoj, který obsahuje velké množství léčebných látek. Je velmi oblíbeným v tradiční východní medicíně, kde se pije už víc, než 5000 let. A proč vlastně? Má protizánětlivé a antioxidační účinky, snižuje koncentraci krevních tuků, zlepšuje činnost mozku, má protirakovinotvorné účinky, příznivě také ovlivňují činnost ledvin a jater. Než bych ale vyjmenovala všechny pozitivní účinky, popsala bych spoustu stránek.



Krom toho také pomáhá bojovat s onemocněním dýchacích cest, poskytuje úlevu při bolestech v krku, kašli a uvolňuje hleny. I právě proto jej v těchto dnech připravuji častěji. Léčím si totiž nachlazení a kašel, který jsem si dovezla z Normandie. A protože nesahám ráda po lécích, ale upřednostňuju přírodní medicínu, volba byla jasná.

Kromě konzumace mléka si užívám i jeho přípravu. Mléko je hotové během chvilky. Při vaření se po kuchyni linou vůně koření a výsledná kombinace všech chutí je velmi lahodná a jemná.
Základní složkou je zlatožlutá kurkuma, která obsahuje kurkumin. Ten má velmi silné antioxidační účinky. Léčivé složky kurkumy se rozpouští v tucích, a proto se do mléka přidává trochu másla nebo kokosového oleje. Ráda taky přidávám ještě další koření: kajenský nebo klasický černý pepř - ten určitě neopomíjejte. Zvyšuje mnohonásobně účinky kurkuminu, působí proti nachlazení, chřipkám, podporuje srdce atd. Dál vylepšuju skořicí, kardamomem nebo zázvorem. Chuť zjemňuju medem nebo javorovým sirupem. I když některé recepty používají při přípravě kurkumovou pastu, většinou vařím přímo z koření. Jen dávejte pozor - hrozí nebezpečí, že od kurkumy budete mít vše žluté. Takže rozhodně kurkumu nerozsypejte.


ZLATÉ KURKUMOVÉ MLÉKO

Ingredience na 1 šálek

1 šálek kokosového mléka (nebo i klasického mléka)
1 lžička mleté kurkumy
špetka kajenského pepře
1/2 lžičky skořice (kardamomu, zázvoru)
1/2 lžičky kokosového oleje nebo másla
1 lžíce medu nebo javorového sirupu


Postup

Všechny ingredience kromě medu dáme do kastrůlku, promícháme a zahříváme, dokud nápoj nedospěje k varu. Poté stáhneme plamen a necháme 5–10 minut pobublávat. Scedíme a necháme trochu vychladnout, přidáme med a pijeme teplé.






4 komentáře

  1. Ta barva je úchvatná a takové mléko jsem ještě nikdy neviděla a už vůbec nechutnala :) Ale vypadá opravdu zajímavě.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Nelo, v chladných dnech je to ideální pití na večer místo čaje :-)

      Vymazat
  2. Zlaté mléko je lék! Když na mě něco leze, klidně za celý den padne i celá konvička – a další den jsem jak rybička. Zázvor i kurkuma krásně zahřeje, takže se člověk hezky vypotí a bacily jdou ven. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, souhlasím. Jak nastane chladno anebo přijde rýma, zlaté mléko je jistota :-).

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.