BRETONSKÝ QUATRE-QUARTS

21. srpna 2017

Je neskutečné, jak se léto přehouplo do druhé poloviny. První polovinu léta jsem si vůbec nestihla uvědomit. Nebýt prázdnin v Provence na začátku července a dovolené u moře v srpnu, prolítly by mi letní dny mezi prsty. Snažím se užít si vždy alespoň nějaký malý okamžik dne, když nejsem v práci. Běhání, jógu, sklenku růžového, západy slunce, večerní oblohu s červánky, naši rozkvetlou zahradu. Letošní léto jsou spíš takové malé střípky. Abych mohla dokonale vypnout, potřebuju jet úplně do jiného prostředí, někam daleko. Odpoutat se od všedních starostí, užívat si bezstarostného „La dolce vita“ a přemýšlet jen nad tím, jestli pojedu na výlet nebo půjdu na pláž.


Tohle šnečí tempo doznívalo ještě i minulý týden a tak jsem byla líná vymýšlet něco složitého na pečení. Dobrovolně se ke svojí lenosti přiznávám :o). Opustila mě kreativita a tak jsem sáhla po svých notýscích s recepty a hledala inspiraci. Narazila jsem na úplně jednoduchý recept. Ten jsem si přivezla z Francie. Už to je několik let, ale k jeho přípravě jsem se dostala až nyní. A ani nevím proč. Nebo vlastně tuším… Recept jsem si založila a pak na něj úspěšně zapomněla. Mezitím mě vždy napadlo něco jiného a tak malý papírek s receptem zapadl mezi stránky. Navíc jsem chtěla upéct něco, v čem nebude ovoce, abych uspokojila některé členy rodiny, kteří vyloženě trpí, když udělám koláč s ovocem.

Koláč má jen několik základních ingrediencí ve stejném poměru a je to asi ten nejjednodušší koláč, co jsem kdy dělala. S doufám, že se na mě nebudete zlobit, že si dovoluju dát něco tak jednoduchého na blog. Ve Francii, tedy hlavně v Bretani, je velmi oblíbený. Pod název Pound Cake se připravuje i v Británii. Název je odvozený od ingrediencí ve stejném poměru, protože všeho se dávalo jedna libra (tj. 500 g cukru, mouky, másla a 8 vajec). Ve Francii se pak dává čtvrtina a odtud právě pochází název Quatre-quarts, v překladu to vlastně zní čtyři čtvrtiny. I když se může zdát, že bude suchý, vůbec tomu tak není. Kromě základních ingrediencí můžete přidat i další koření, kandované ovoce, kousky čokolády a upéct si koláč podle vašeho gusta. Je to prostě jeden z těch koláčů, kdy se fantazii nekladou žádné meze.



BRETONSKÝ QUATRE-QUARTS

Ingredience:

4 větší vejce (250 g)
250 g hladké mouky
250 g cukru
250 g másla
1 prášek do pečiva


Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C.
Vejce rozklepneme do jedné mísy a začneme šlehat. Vajec by mělo být stejné množství jako ostatních ingrediencí, takže si je můžeme odvážit. Ale 250 g odpovídá cca 4 větším vajíčkům. Postupně přidáváme cukr a šleháme do světlé barvy.

Máslo si rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Do žloutkové směsi postupně přisypáváme prosátou mouku a nakonec přilejeme máslo. Ještě šleháme, aby vzniklo hladké těsto.

Menší kulatou formu nebo formu na chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Vlijeme těsto a dáme péct cca 40 minut. Necháme chvíli vychladnout ve formě (cca 10 minut) a poté vyklopíme.




4 komentáře

  1. Alčo, moc děkuji za inspiraci. Můj muž totiž miluje nejvíc suché buchty, myslím tím bez ničeho, a tak se mi tvůj recept bude hodit. Díky, pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marti, je fakt rychlý a doma zmizel raz dva :-)

      Vymazat
  2. Vypadá naprosto fatasticky.. Škoda ho rozkrojit, zdá se mi.Přeji spoustu dalších krásných letních dní, které mezi prsty neuniknou! Š

    BLOG Corculum♥

    OdpovědětVymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.