OBRÁCENÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ

21. května 2017



Moje diagnóza: Mám teď rebarborovou vlnu a ujíždím na smoothie z rebarbory a z jahod :-). Ale naštěstí jsem ještě všechnu rebarboru nespotřebovala a pár kousků jsem ještě dostala od bráchovy přítelkyně. Jenže mám teď zákaz cpát cokoli do mrazáku, protože je plný k prasknutí. Během následujících týdnů tak budu muset postupně zlikvidovat zásoby černého rybízu, malin a fazolek. Uvidíme, co vymyslím. 
Ale zpátky k tématu. V sobotu jsem se několikrát pokoušela vystrčit nos z domu, ale ani omylem se mi do té zimy nechtělo. Tohle jaro je nějaké divné. Teplo je, když jsem v práci. A když konečně nadejde víkend, tak se ochladí. No nehráblo by vás z toho? Původní plán byl - kolo. Ale zvrhl se na pečení a úklid. Ale zase jsem si mohla dovolit se u troubu motat víc a tak jsem si vymyslela trochu náročnější pečení. Ale zase tak náročné není a vy to zvládnete levou zadní :-).



OBRÁCENÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ

Ingredience:
(na kulatou formu o průměru cca 30 cm)

Těsto:
4 vejce
350 g špaldové mouky
170 g povoleného másla
280 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kardamomu
20 lžic mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli

Náplň:
250 g mascarpone
280 g bílého skyru (2 balení)
3 vejce
80 g cukru

Rebarborová vrstva:
3 – 4 lžíce třtinového cukru
500 g rebarbory
1 lžička kardamomu

1 lžíce másla na vymazání formy


Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C.
Rebarboru očistíme a nakrájíme na cca 2 cm kousky, které seřízneme ze šikma.

Na pánvi připravíme karamel. Necháme zkaramelizovat cukr s trochou vody. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme nakrájenou rebarboru. Necháme chvilku podusit, až rebarbora změkne, ale ne úplně do měkka, aby se nerozpadla. Pánev odděláme z plotny a necháme vychladnout.

Kulatou formu s odnímatelným dnem si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Na pečící papír poskládáme zkaramelizovanou rebarboru a přelijeme zbytkem karamelu. Může se stát, že z formy vyteče trocha karamelu. Je lepší dát do trouby ještě jeden plech s pečícím papírem.

Mascarpone si vyšleháme spolu s cukrem v robotu. Přidáme skyry a vejce a vyšleháme. Směs bude trochu tekutější. Lžící opatrně naneseme směs na rebarboru a zarovnáme. Dáme zapéct na cca 20 minut do trouby. Poté vyndáme a necháme cca 5 minut vychladnout.

Mezitím si připravíme těsto. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a dáme bokem. Ostatní suroviny ušleháme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Hotovou směs naneseme rovnoměrně do formy a urovnáme. Pečeme ještě cca 40 minut.

Po upečení necháme vystydnout ve formě. Nakonec vyklopíme a odstraníme pečící papír. Po úplném vychladnutí je nejlepší uchovávat koláč v lednici.







4 komentáře

  1. Je toto možné? Dělala jsem ho během víkendu dvakrát a i přesně takto jsem měla nakrájenou rebarboru, jen tedy jinak poskládanou. V sobotu jsem ji doplnila jahodami a v neděli borůvkami ☺☺☺
    No to je vtipný...pa pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé Marti, tak to je vtipné :-). Mě akorát štve, že ji nemám takovou pěkně růžovou :-). Alča

      Vymazat
  2. Krásný je :) Já už ho dělala vloni a letos také, jen tam tu rebarboru takhle hezky nerovnám :D a děkuji za inspiraci s náplní, to já dala pouze těsto..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :-) Já většinou dělám obrácený z jablek nebo z hrušek, tak jsem to zkusila :-) Hezký den. Alča

      Vymazat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.