10. 4. 2016

Perník s brusinkami


Tento víkend jsme se od koláčů vrátili trochu ke klasice. Bylo mi vytčeno, že pořád peču jen nějaké koláče a pořádná "buchta" nikde. Takže přání jsem vyslyšela a upekla jsem tátův oblíbený perník. Ten patří k jeho Top 10 - a nejen k jeho. Máme několik oblíbených receptů na perník, které postupně střídáme. Dnes Vám představím jeden z nich. Recept jsem si trochu upravila a zahrnula trochu zdravějších ingrediencí, které na chuti vůbec neuberou. Příprava je rychlá a perník je hotový za pár minut. Po upečení je krásně vysoký a nadýchaný, voňavý a v kombinaci s čokoládovou polevou mu není co vytknout. Jen snad to, že mizí závratnějším tempem, než jsem čekala.



Ingredience:
(pokud máte menší pekáč, udělejte těsto z poloviční dávky, protože perník opravdu hodně naskočí)

500 g špaldové mouky
300 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
500 ml mléka 
5 polévkových lžic kokosového oleje (můžete ale použít klidně 2 dcl oleje)
2 vejce
3 lžíce medu
2 lžíce javorového sirupu
4 lžíce marmelády (použila jsem brusinkovou)
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
2 lžičky mleté skořice
3 lžíce holandského kakaa
1 lžička perníkového koření
špetka soli
zavařené brusinky
hrst sušených brusinek předem namočených v horké vodě

Na polevu:
2 tabulky hořké čokolády - 75 %

Postup:

1) Troubu si předehřeju na 180°C
2) Pak si vymíchám vejce se všemi cukry, přidám med, javorový sirup, sůl, skořici, perníkové koření.
3) Pak přidám marmeládu a pomalu naliji mléko a olej nebo rozpuštěný kokosový olej.
4) Do mouky proseji prášek do pečiva, oboje pak postupně vmíchávám do těsta. Nakonec přidám jedlou sodu a kakao.
5) Jakmile je vše promíchané zamíchám zavařené i sušené brusinky.
6) Vše naliji na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Peču cca 30 minut. Jakmile se okraje začnou trochu odlepovat od plechu, je perník hotový. Pokud budete zkoušet špejlí, musí být špejle suchá.
7) Perník pak nechám trochu vychladnout, Mezitím si nalámu do kastrůlku 2 tabulky hořké 75% čokolády a ve vodní lázni nechám rozpustit. Rozpuštěnou čokoládou poliji perník, zarovnám stěrkou a nechám ztuhnout.









Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥