PERNÍK S BRUSINKAMI A OŘECHY

11. listopadu 2022


Tohle je jednoznačně náš oblíbený perník! Tento víkend jsme se od koláčů vrátili trochu ke klasice. Doma mi vytkli, že pořád peču jen nějaké koláče a pořádná "buchta" nikde. Takže přání jsem vyslyšela a upekla jsem tátův oblíbený perník. Ten patří k jeho Top 10 - a nejen k jeho. Máme několik oblíbených receptů na perník, které postupně střídáme. Dnes Vám představím jeden z nich. Příprava je rychlá a perník je hotový za pár minut. 




Přestože je velmi nadýchaný, je velmi bohatý s přídavkem pekanových ořechů, brusinek a mandlí. Jeho chuť podtrhuje také velké množství medu a aromatická švestková povidla. Skvělý bude i s jakoukoli marmeládou výraznější chuti – brusinkovou, rybízovou nebo višňovou. 





PERNÍK S BRUSINKAMI  A OŘECHY


INGREDIENCE

(plech 40x30 cm)



500 g polohrubé mouky
200 g třtinového cukru
2 vejce
500 ml mléka 
5 polévkových lžic rozpuštěného másla
4 lžíce medu
4 lžíce švestkových povidel(použila jsem domácí)
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
3 lžíce holandského kakaa
2 lžičky perníkového koření
špetka soli
hrst sušených brusinek předem namočených v horké vodě (nebo rumu)
nasekané mandle (podle chuti)
nasekané pekanové ořechy (podle chuti)



POSTUP


Troubu si předehřejeme na 170°C. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.


Na těsto si vymícháme vejce s cukrem do pěny, následně přidáme med.


Do mouky prosejeme prášek do perníku, sodu a kakao, perníkové koření, přidáme sůl. Pomalu přiléváme mléko a rozpuštěné vlažné máslo. Vše dokonale promícháme, zamícháme povidla, sušené brusinky a část ořechů.


Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (případně na plech vyložený pečícím papírem). Povrch posypeme ještě nasekanými ořechy. Pečeme cca 40 minut (doba pečení se může lišit podle typu trouby a velikosti plechu). Jakmile se okraje začnou trochu odlepovat od plechu, je perník hotový. Pokud zkoušíme pomocí špejle, musí být špejle suchá.







GINGERBREAD WITH CRANBERRIES AND NUTS


This is our favorite gingerbread cake! This weekend we went a bit back to the classics from pies. At home, they were claiming I bake always just nice-looking cakes. So, I listened to their wishes and baked my dad's favorite gingerbread cake. It belongs to his Top 10 - and not only his. We have a few favorite gingerbread recipes that we rotate gradually. Today I will introduce you to one of them. The preparation is quick, and the gingerbread is ready in a few minutes.

Although it is very fluffy, it is very rich with the addition of pecans, cranberries, and almonds. Its taste is also underlined by a large amount of honey and aromatic plum jam. It will also be great with any marmalade with a stronger taste - cranberry, red currant, or sour cherry.


INGREDIENTS

(Cake sheet 40x30 cm)


500 g all-purpose flour
200 g cane sugar
2 eggs
500 ml milk
5 tablespoons melted butter
4 tablespoons honey
4 tablespoons jam (I used homemade plum jam)
1 teaspoon of baking soda
2 teaspoons soda
3 tablespoons of Dutch cocoa
2 tablespoons of gingerbread spice
pinch of salt
a handful of dried cranberries pre-soaked in hot water (or rum)
chopped almonds (to taste)
chopped pecans (to taste)



INSTRUCTIONS

Preheat the oven to 175°C. Grease the baking sheet with butter and sprinkle it with coarse flour.


In one bowl mix eggs with sugar until foamy, then add honey.


In the second bowl mix flour with soda and cocoa, gingerbread spice, add salt. 


Slowly pour in milk and melted lukewarm butter. Mix everything thoroughly, mix in jam, dried cranberries, and part of the nuts (pecans and almonds).


Pour the batter onto a greased and floured sheet (or onto a tray lined with baking paper). Sprinkle the surface with chopped nuts. Bake for approx. 30-40 minutes (baking time may vary depending on the type of oven and the size of the tray). As soon as the edges start to come away from the baking sheet a little, the gingerbread is ready. If we test with a skewer, the skewer must be dry.



































Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.