PERNÍK S BRUSINKAMI

10. 4. 2016


Tento víkend jsme se od koláčů vrátili trochu ke klasice. Doma mi vytkli, že pořád peču jen nějaké koláče a pořádná "buchta" nikde. Takže přání jsem vyslyšela a upekla jsem tátův oblíbený perník. Ten patří k jeho Top 10 - a nejen k jeho. Máme několik oblíbených receptů na perník, které postupně střídáme. Dnes Vám představím jeden z nich. Recept jsem si trochu upravila a zahrnula trochu zdravějších ingrediencí, které na chuti vůbec neuberou. Příprava je rychlá a perník je hotový za pár minut. Po upečení krásně voní - a to i v puse - a v kombinaci s čokoládovou polevou mu není co vytknout. Jen snad to, že mizí závratnějším tempem, než jsem čekala.



PERNÍK S BRUSINKAMI

Ingredience

500 g celozrnné špaldové mouky
200 g třtinového cukru
několik kapek vanilkového extraktu
500 ml mandlového mléka 
5 polévkových lžic rozpuštěného kokosového oleje (můžete ale použít klidně 2 dcl řepkového oleje)
2 vejce
3 lžíce medu
2 lžíce javorového sirupu
4 lžíce marmelády (použila jsem brusinkovou)
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku s vinným kamenem
2 lžičky mleté skořice
3 lžíce holandského kakaa
1 lžička perníkového koření
špetka soli
hrst sušených brusinek předem namočených v horké vodě

Na polevu:
100 g hořké čokolády - 75 %

Postup

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Na těsto si vymícháme vejce s cukrem, přidáme med, javorový sirup, sůl, skořici, perníkové koření. Pak zamícháme marmeládu a pomalu přiléváme mléko a rozpuštěný kokosový olej.

Do mouky prosejeme prášek do pečiva, sodu a kakao, vše pak postupně vmícháváme do těsta. Jakmile je vše promíchané zamícháme sušené brusinky.

Těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (případně na plech vyložený pečícím papírem). Pečeme cca 30 minut. Jakmile se okraje začnou trochu odlepovat od plechu, je perník hotový. Pokud zkoušíme pomocí špejle, musí být špejle suchá.

Perník necháme trochu vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Perník rozkrájíme na čtverečky a pomocí lžíce nanášíme rozpuštěnou čokoládu.










Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥

Latest Instagrams

© Mon Café Blog. Design by FCD.