JEDNODUCHÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ

10. června 2021

Tento koláč se na blogu objevil už v roce 2016, ale řekla jsem si, že by zasloužil nové fotky :-) Využila jsem proto krásného počasí a úrody rebarbory na zahrádce a upekla jsem koláč znovu. Těsto je hodně univerzální a můžete jej použít na jakýkoli ovocný koláč :-).

Text příspěvku zůstal oproti roku 2016 nezměněný :-).


Tento víkend bylo zcela jasné, která ingredience bude hrát hlavní roli při víkendovém pečení. V pátek jsem si nakoupila několik stonků rebarbory. Rebarboru miluju. Mám ji spojenou především s rebarborovým koláčem, který pekla babička vždy, když jsme u ní byli na prázdninách. Mívala na zahradě obří kopec s rebarborou. Když jsme už na prázdniny přestali jezdit, rebarbora se mi stala velmi vzácná, protože u nás doma jsme ji neměli a na naší zahrádce jsme ji nasadili asi dva roky zpátky. Takže je ještě poměrně malinká a pokud chci rebarboru použít, musím ji zatím ještě kupovat. Vždy, když ji v obchodě vidím, jsem jak šílená a ihned ji cpu do vozíku.




Rebarbora bylo tedy jasná. Mnohem horší ale bylo vymyslet, co z ní vlastně upeču. Listovala jsem v kuchařkách, čerpala inspiraci na internetu a nakonec jsem měla tolik nápadů, že bych potřebovala té rebarbory asi 10 kilo. Vzala jsem to tedy pěkně postupně a tento víkend jsem upekla rychlý a jednoduchý rebarborový koláč. A postupně Vás budu ještě trochu spamovat rebarborovými recepty ;-).




JEDNODUCHÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ

Několik rad na začátek :-)

* Pokud budete rebarboru připravovat, nepoužívejte listy - ty obsahují kyselinu šťavelovou a mohly by Vám způsobit pěkné potíže.

* Mladé stonky můžete použít i se "slupkou", koláč pak bude lahodit oku. Pokud jsou stonky už starší a větší, jsou vlákna v kůži už pevnější a někomu by mohly vadit. Klidně tedy stonky oloupejte.


INGREDIENCE

(na 1 koláč, průměr formy 28 cm)

1 1/4 hrnku hladké mouky
1,5 kávové lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
1 kávová lžička mletého kardamomu
špetka soli
100 g změklého másla
1 hrnek pískového cukru
1 velké vejce pokojové teploty
1/4 kávové lžičky vanilky
1/2 hrnku mléka pokojové teploty
200 g ricotty

5 stonků rebarbory

moučkový cukr na posypání



POSTUP

Troubu si předehřejeme na 180° a připravíme si formu. Spodní část formy vymažeme, z pečícího papíru vystřihneme kolo, aby přikrylo dno formy, a pak dva pásky, které umístíme do kříže a které nám pak usnadní vyndání koláč z formy. Pokud použijeme formu s odnímatelným dnem, stačí vyložit pečicím papírem pouze dno koláče, stěny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

V mixeru si ušleháme máslo s cukrem a šleháme asi 4 minuty, aby mělo máslo krémovou konzistenci. Přidáme vejce a vanilku a šleháme, až je směs hladká. Do druhé mísy si prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, kardamom a sůl a promícháme. Tuto sypkou směs pak postupně přidáváme k máslové směsi a zašleháváme. Nakonec přidáme ricottu a postupně přiléváme mléko a mícháme, dokud není směs hladká. Pak ji nalijeme do formy, aby bylo těsto tak do poloviny až do 2/3 a nepřeteklo.

Potom si připravíme rebarboru. Stonky umyjeme a nakrájíme asi tak na 7-8 cm špalky. Ty pak ještě rozkrojíme na pásky. Pokud bychom dávali celé stonky, budou těžké a při pečení propadnou do těsta. Takto budou pásky lehčí a zůstanou na povrchu. Stonky rovnáme paprskovitě.

Koláč pečeme 40 - 50 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Jestli je koláč hotový vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je koláč upečený.

Na závěr můžeme zasypat moučkovým cukrem.








1 komentář

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.