JABLKOVÝ KOLÁČ

16. listopadu 2020


Jablečných dezertů jsem tento rok na blog moc nepřidala. Přitom je mám neskutečně ráda a k podzimu prostě patří. Možná je to tím, že jablka se dokonale snoubí s chutí hřejivého koření.


O víkendu jsem se proto rozhodla konečně jablkový koláč upéct. Jako základ jsem vybrala křehké těsto, které na tento typ koláčů používám nejčastěji. Patří k mým oblíbeným, protože je křehké a jsou na něm krásně vidět jednotlivé vrstvy. Množství v receptu je dvojité, aby bylo dost těsta i na zdobení horní vrstvy koláče. Tentokrát jsem si pohrála s podzimními lístky, ale klidně můžete těsto vyválet a vykrojit do něj jiné tvary nebo vykrájet klasické mřížky. Navíc jsem tentokrát do těsta přidala i semínka kardamomu, která jsem rozdrtila v hmoždíři. Dodá těstu zajímavou nasládlou chuť.


Stejně jako je voňavé těsto, tak musí být voňavá i jablečná náplň. Nakrájená jablíčka jsem před samotným pečením nechala změknout na másle spolu se skořicí, vanilkou, cukrem a rozinkami. Náplně si připravte klidně o něco víc, při přípravě možná neodoláte a sem tam z pánvičky seberete nějaký ten kousek jablka. 





JABLKOVÝ KOLÁČ


INGREDIENCE


TĚSTO

(2 dávky)


350 g hladké špaldové mouky

3 lžíce třtinového cukru

250 g studeného másla

5 – 6 lžic ledové vody

4 lžičky rozdrcených semínek kardamomu

špetka soli



JABLEČNÁ NÁPLŇ


600 g jablek

3 lžíce másla

4 – 5 lžic třtinového cukru

2 lžíce skořice

½ lžičky vanilkového extraktu

1 lžička mletého kardamomu

1-2 lžíce kukuřičného škrobu

hrst rozinek


máslo a hrubá mouka na vysypání formy

1 vejce



PŘÍPRAVA


TĚSTO


Nejprve si připravíme těsto.


Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, kardamom a sůl. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo. Máslo zapracováváme pomocí nože, prstů nebo ve food procesoru. Zpracováváme rychle, aby se máslo nerozpustilo. Máslo není nutné zapracovat dokonale. Klidně nechte viditelné menší kousky másla (o velikosti několik milimetrů), díky kterým pak bude těsto krásně křupavé.


Jakmile bude máslo zapracované, přidáváme po lžících ledovou vodu. Vždy počkáme, až se lžíce zapracuje. Těsto musí držet pohromadě, nesmí být suché, ale ani příliš lepkavé. Není tak potřeba přidávat všechny lžíce vody. Z těsta vytvoříme bochánek, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu do ledničky (chladit můžeme i do druhého dne).



JABLEČNÁ NÁPLŇ


Zatímco se těsto chladí, připravíme náplň.


Jablka oloupeme, rozkrojíme a vykrojíme jádřince. Nakrájíme na menší kousky.


Na pánvi nebo v kastrolu rozpustíme na středním stupni máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Poté vložíme nakrájená jablka, rozinky přidáme skořici, vanilkový extrakt a kardamom. Promícháme a dusíme tak dlouho, dokud jablka nezměknou – ale neměla by být úplně rozvařená. Pokud jablka pustila více šťávy, přidáme kukuřičný škrob a promícháme, aby se zapracoval, povaříme do zhoustnutí.


DOKONČENÍ


Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na 2 poloviny.


Z první části vyválíme na pomoučeném vále placku o tloušťce cca 4 – 5 mm. Pomocí válečku přendáme do koláčové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Přesahující okraje ořízneme nožem nebo odstřihneme nůžkami.


Dno koláče propícháme vidličkou a naplníme jablečnou směsí.


Druhou polovinu těsta také vyválíme. Vykrojíme lístky nebo jiné tvary, kterými ozdobíme horní část koláče. Koláč potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody.


Pečeme v troubě předehřáté na 170°C po dobu 40 – 50 minut nebo dokud nezačnou okraje koláče zlátnout.

















Okomentovat

Ahoj,
jsem moc ráda, že jste se zastavili. Děkuji za všechny komentáře a připomínky.

Alča

Co je nového na instagramu

© Mon cafe blog. Design by FCD.