SOCIAL MEDIA

BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S ČOKOLÁDOU

10. 2. 2019
V posledních týdnech peču různé dezerty z přezrálých banánů poměrně často. Před několika týdny to byl banánový koláč s borůvkami a tentokrát jsem se vrátila k banánovému chlebíčku. Původní recept jsem si ještě trošku obměnila. V prvním receptu, který jsem přidávala před pár roky, je více banánů a těsto je vláčnější – což mi vůbec nevadí. Tentokrát jsem počet banánů ubrala J a kromě nich v něm není žádný další cukr. Takže řekněme, že by se dal chlebíček označit jako cukrfree. Navíc jsem do něj přidala super hořkou čokoládu (85 %). Pokud by se vám přece jen zdálo, že není sladký, přidejte 3-4 lžíce třtinového nebo kokosového cukru anebo javorového sirupu. Taky můžete zvolit čokoládu s menším procentem kakaa.

Když jsem chlebíček fotila, zažila jsem krušné chvilky. Těšila jsem se, protože konečně svítilo a nebylo pod mrakem. Jenže jsem zapomněla, že místnost, kde fotím je orientovaná tak, že do ní celé odpoledne svítí sluníčko. Na druhou stranu vytváří stíny zajímavé kontrasty. Ne vždycky je to sice přínosné, ale nakonec jsem byla s výsledkem spokojená.



BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S ČOKOLÁDOU

Ingredience

150 g hladké špaldové mouky
150 g celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
špetka soli
½ lžičky vanilkového extraktu
100 ml rozpuštěného kokosového oleje
2 velmi zralé rozmačkané banány
2 vejce
50 g řeckého jogurtu
150 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové)
100 g hořké čokolády (85%)


Postup

Troubu předehřejeme na 170°C.

V míse smícháme suché suroviny – mouky, prášek do pečiva, sůl a vše promícháme. Ve druhé míse rozmačkáme vidličkou banány, přidáme jogurt, vejce, vanilkový extrakt, olej a mléko. Vše dobře promícháme. Sypké suroviny přisypeme k banánové směsi a spojíme dohromady. Nakonec jemně vmícháme na kousky nakrájenou nebo rozemletou hořkou čokoládu.

Formu na chlebíček s nepřilnavým povrchem vymažeme kokosovým olejem nebo vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 – 50 minut. Ke konci pečení můžeme přikrýt alobalem, aby se nespálil povrch chlebíčku. Špejlí zkusíme, jestli je chlebíček upečený. Po upečení necháme chvilku vychladnout ve formě, poté vyklopíme z formy a necháme zcela vystydnout. 






Okomentovat

Děkuji za všechny komentáře a těším se vás.
S láskou Alča ♥