28. 9. 2016

HALLOWEENSKÝ DORT

28. 9. 2016

HALLOWEENSKÝ DORT


Jestliže si čtete název dnešního receptu, musíte si říkat, že ta ženská je šílená, když na konci září straší s Halloweenem. Možná máte trochu pravdu, ale měsíc uteče jako voda a Halloween bude tu. Tento svátek nijak zvlášť neslavím, ale tak nějak se postupně vkradl do našich domácností a povědomí a nějakou tu dýni si vydlabe snad každý. Moje kamarádka Piama pořádá jako správná Američanka každý rok Halloweenskou party, na kterou je potřeba si opatřit patřičný kostým a také se podává tématická strava. Broučci, pavouci, nějaký ten sliz a mozeček. Prostě samé vybrané pokrmy :-).

Nicméně takto v předstihu jsem pekla na Halloween hlavně kvůli účasti v soutěži, kterou opět vyhlásil Lidl pro bloggery. Tématem byl právě blížící se Halloween a nějaký strašidelný recept, vyrobený ze surovin nakoupených v Lidlu. Výhrou je kuchařský kurz u michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse. No tak tomu se přece nedá odolat, že? 

Tak jsem přemýšlela, co bych tak upekla. Nakonec to vyhrál dort. V hlavě jsem měla představu o tom, jak by měl vypadat, ale nakonec vypadá úplně jinak :-). Dortík je takovou velkou kalorickou bombou - piškotový korpus, čokoládový ganache a asi tuna marcipánu :-). Také jsem konečně využila černou jedlou fixu, kterou jsem si pořídila, ale prozatím jsem neměla kdy ji použít. A tak vzniklo pole dýní, netopýři, náhrobky. Ale pořád to nebylo ono. Pak mě napadlo vyběhnout na zahradu a posbírat uschlé květy a listy, které dodaly tu pravou dekadentní a snad i trochu strašidelnou náladu.





HALLOWEENSKÝ DORT

Ingredience:

Piškot 
(forma o průměru 26 cm) - 1 korpus 
* dort je upečený ze 2 korpusů

6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
300 g polohrubé mouky
300 g cukru krupice
1 lžička kypřícího prášku

Náplň
100 ml silného espressa
100 g malinové marmelády

Ganache
600 ml smetany
500 g hořké čokolády

Zdobení
800 g marcipánové hmoty (Belbake)
oranžové potravinářské barvivo
práškové kakao na vaření
černý jedlý fix 
suché květiny
škrob (na práci s marcipánem)

studená voda a štěteček na přichycení marcipánu
šablona pro netopýra


Postup:

Piškot

Troubu si předehřejeme na 175°C.

Nejprve si vyšleháme žloutky. Oddělíme žloutky od bílků a začneme je šlehat. Postupně přidáváme cukr. Směs se musí šlehat poměrně dlouho. Měla by nám vzniknout krásná bílá vyšlehaná pěna, kterou získáme i po 10 až 15 minutách.

Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva. Po částech sypkou směs přimícháme vařečkou k vyšlehaným žloutkům. Vařečku použijeme z toho důvodu, že pokud bychom použili dál šlehač, pěna by byla tatam.

Nakonec si vyšleháme bílky do tuha.Vyšlehaný sníh opět lehce vařečkou vmícháme ke směsi. Dno formy si vymažeme a vysypeme - protože se jedná o šlehané těsto, vymazává a vysypává se pouze dno. Od vnitřních stěn se pak korpus odřeže ostrým nožem. Těsto vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 - 45 minut. Během prvních 30 minut troubu neotvíráme, aby nám korpus nespadl. Špejlí pak vyzkoušíme, jestli je korpus upečený. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, pak z formy vyřízneme.

Podobně připravíme i druhý korpus.


Ganache

Než korpusy vychladnou připravíme si ganache. Na středním plamenu přivedeme pomalu do varu smetanu. Jakmile bude smetana vřít, odstavíme ji a přidáme nalámanou čokoládu. Kastrůlkem trochu zakroužíme, aby smetana překryla všechnu čokoládu. Necháme asi 5 minut odstát, dokud se čokoláda nerozpustí. Šlehačem pak ušleháme směs do hladkého krému a necháme úplně vychladnout za občasného promíchání.


Sestavení dortu

Když jsou korpusy vychladlé, připravíme si espresso a necháme jej vychladnout. Espressem polijeme oba korpusy, nebudou tak suché. Na první korpus politý espressem natřeme marmeládu a naneseme krém. Přiložíme druhý korpus. Jeho povrch také potřeme marmeládou a naneseme vrstvu krému, kterou rozetřeme i na boky dortu. Rovnoměrně uchladíme a dáme na cca 20 minut ztuhnout do ledničky. A pak už "jenom" zdobíme.


Ozdobení a dokončení

Povrch dortu potáhneme marcipánem. Asi z 500 g marcipánu si na vále, který podsypeme trochou škrobu, vyválíme placku o síle cca 0,5 cm. Placka by měla být dostatečně velká, aby překryla celý dort a jeho boky. Pomocí válečku přeneseme marcipán opatrně na dort. Nejprve začneme uhlazovat povrch dortu a pak postupně uhlazujeme marcipán na bocích. Dortem si postupně otáčíme, abychom marcipán pěkně zarovnali. Nakonec přebytečnou část odřízneme ostrým nožem.

Další část marcipánu si obarvíme. Marcipán na půdu a plot si obarvíme kakaem. Marcipán na dýně oranžovým potravinářským barvivem.
Z části hnědého marcipánu si vytvoříme dlouhý váleček, kterým obtočíme spodní část dortu, abychom zakryly uříznutý marcipán. Přichytíme pomocí trochy vody. 
Z oranžově obarveného marcipánu si vytváříme dýně. Na boky jsou dýně překrojené na polovinu. Mezi dýně jsem pak černým potravinářským fixem dokreslila stromy, listy, ploty, bránu a havrany.
Čtyři velké netopýry si vykrojíme pomocí šablony, kterou jsme si vystřihli z tvrdého papíru. Protože jsem neměla černé potravinářské barvivo, využila jsem opět fix a netopýry pomalovala na černo.
Povrch dortu opět ozdobíme dýněmi a plotem. Z marcipánu si vymodelujeme také dva náhrobky, opět pokreslené fixem, s kopečkem hlíny pro hřbitovní kvítí.

Vše je nakonec doplněno uschlými květy a listy. Vše už záleží na vaší fantazii.

Vše dáme nakonec do ledničky ztuhnout. Pozor na vlhkost, aby se marcipán "neroztekl".





Read article
25. 9. 2016

ŠTRÚDLOVÉ MUFFINY

25. 9. 2016

ŠTRÚDLOVÉ MUFFINY


Slunečné dny babího léta mě neskutečně baví a tak se snažím je trávit venku a ještě dobíjet baterky na zimu. Není nic lepšího, než si odpoledne uvařit voňavou kávu, uvelebit se do křesla a nastavit tvář slunci. A po kávové chvilce do práce.

Tentokrát jsme strávili víkend venku na zahradě. Právě v tomto období máme vždy spoustu práce se sklízením stromů a úrody a přípravou zahrady na zimu. Všechny jabloně, které na zahradě máme, jsme už stihli téměř otrhat a náš sklep je tak bohatší o pár bedýnek krásně červených jablíček. Bohužel ne všechna můžeme uskladnit. Některá jsou potlučená nebo mají nějakou vadu na kráse. Pár jsem si jich uložila do košíku a ihned spotřebovala při víkendovém pečení.

Nejraději máme jablka ve štrúdlu. Už dlouho jsme jej nepekli a tak bylo zcela jasné, co se bude péct. Vycházela jsem z našeho rodinného receptu na kynutý štrúdl, ale chtěla jsem recept trochu ozvláštnit a proto jsem se rozhodla, že "naložím" kousky štrúdlu do košíčků a upeču muffinovou variantu štrúdlu. Vůně skořice a jablek pak v sobotním podvečeru provoněla celou kuchyni hřejivým dotykem podzimu. Rozinky, které mi došly, jsem nahradila brusinkami a vše posypala sekanými mandlemi. Určitě nepeču naposledy.
















ŠTRÚDLOVÉ MUFFINY

Ingredience:

Těsto:

600 g hladké špaldové mouky
3 vejce
špetka soli
100 g třtinového cukru
250 ml mléka
1 kostka droždí
75 g změklého másla

Náplň:

120 g rozpuštěného másla
5 větších jablek
100 g třtinového cukru
4 lžíce skořice
4 lžíce strouhanky
5 lžic sušených brusinek
kapka rumu

80 g rozpuštěného másla na potření
4 lžíce posekaných mandlí


Postup:

Těsto:

Nejprve si zaděláme kvásek. Všechno mléko zahřejeme na mírném plameni. přidáme 2 lžíce třtinového cukru (odebrané z celkového množství cukru). Jakmile je cukr rozpuštěný, rozdrobíme do mléka kvasnice. Odděláme z plotny a necháme cca 15 - 20 minut stát.

V míse si smícháme mouku se zbytkem cukru, přidáme rozpuštěného máslo, vejce, špetku soli. Promícháme a nakonec vmícháme vzešlý kvásek. Vymícháme těsto, které by se nemělo lepit, ale nemělo by být příliš hutné. Těsto přendáme do čisté mísy, povrch jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1,5 - 2 hodiny.

Náplň:

Mezitím si připravíme náplň.
Jablka rozkrojíme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme se strouhankou. Sušené brusinky zakápneme rumem a necháme chvíli bokem, aby do sebe nasály tekutinu. Poté smícháme s jablky. Pokud by jablečná směs pustila více šťávy, přidejte ještě strouhanku.

Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme si troubu na 180°C. Nachystáme si formu na muffiny a vyložíme ji košíčky.

Těsto rozdělíme na poloviny, vál si posypeme moukou a každou polovinu vyválíme na obdélník. Těsto by mělo být vysoké cca 0,5 cm. Obdélník potřeme polovinou rozpuštěného másla. Na celý povrch poklademe polovinu nastrouhaných jablek s brusinkami. Posypeme polovinou třtinového cukru a skořicí. Těsto pak začneme rolovat, jako bychom tvořili roládu. Jakmile bude těsto srolované, nakrájíme nožem rovnoměrné kusy a šířce cca 3 cm. Opatrně je přenášíme do košíčků. Pokládáme je na bok, aby struktura řezu směrovala nahoru. Znovu potřeme máslem a posypeme sekanými mandlemi.

Dáme do trouby a pečeme cca 35 - 40 minut, dokud nezačne povrch a oříšky zlátnou.

Totéž opakujeme s druhou polovinou těsta. Nakonec můžeme ještě lehce zasypat moučkovým cukrem.





Read article
18. 9. 2016

Mandlový koláč se švestkami, pomerančem a čokoládou

18. 9. 2016

Mandlový koláč se švestkami, pomerančem a čokoládou


Předpověď se tentokrát nemýlila. Ze slunečného a teplého pátku jsem se probudila do zamračené soboty, která naznačila, že podzim se skutečně blíží. Podzim je pro mě období, které mám i nemám ráda. Nemám ráda plískanice, ale ranní mlhy halící krajinu mají své kouzlo. Líné paprsky slunce na barevném listí rozehrávají magickou hru přírody. Doma postupně přibývají květináče s vřesem a dýně, bedýnky se vrší jablky a za nedlouho přibudou i hrušky.

Včera jsem spotřebovala poslední švestky, které mi ještě zbyly. A protože nás v těchto dnech čeká spousta práce za zahrádce - je potřeba posbírat zbývající úrodu, posekat trávu, otrhávat jabloně - upekla jsem jednoduchý a rychlý koláč, který podzimními chutěmi jen přetéká. Díky mletým mandlím a pomerančové šťávě je koláč velmi šťavnatý a voní i v puse. Na druhý den je koláč snad ještě lepší, protože všechny chutě se dokonale propojí.


MANDLOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI, POMERANČEM A ČOKOLÁDOU

Ingredience:

200 g másla pokojové teploty
200 g třtinového cukru
3 vejce
strouhaná kůra z 1 pomeranče
šťáva z 1/2 pomeranče
1/4 lžičky kardamomu
200 g mletých mandlí (mandlové mouky)
200 g celozrnné špaldové mouky
1/4 lžičky soli
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
5 polévkových lžic řeckého jogurtu
50 g tmavé čokolády nakrájené na malé kousky
10 větších švestek

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C, Pečící formu vyložíme pečícím papírem.

V jedné míse vyšleháme máslo s cukrem. Máslo šleháme tak dlouho dokud nebude mít světlou barvu. Přidáme pomerančovou kůru a jogurt. Ve druhé míse smícháme celozrnnou mouku, mandlovou mouku, kardamom, sůl, prášek do pečiva. Směs lehce promícháme a zamíchám postupně do mokré směsi. Přidáme pomerančovou šťávu a vejce a mícháme, dokud nebudeme mít nadýchanější směs. Nakonec stěrkou vmícháme kousky čokolády. Těsto vylijeme do formy a uhladíme.

Švestky si omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Nakrájíme na čtvrtiny, které rozložíme na koláč. Na povrch můžete přidat ještě pár kousků čokolády.

Pečeme cca 50 minut. Špejlí zkusíme, jestli je těsto dobře propečené. Po upečení necháme cca 30 minut vychladnout ve formě, poté z formy vyndáme a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme zasypat lehce moučkovým cukrem. Koláč můžete nechat uležet i do druhého dne, aby se všechny chutě propojily.



Read article
14. 9. 2016

Čokoládový dort s krémem ze slaného karamelu

14. 9. 2016

Čokoládový dort s krémem ze slaného karamelu


O víkendu jsem měla nutkavou potřebu upéct něco čokoládového a bez ovoce. Čokoláda je jednou ze sladkostí, kterou musím mít doma neustále v zásobě. Mám dokonce speciální skříňku, ve které si čokoládu skladuju. Bohužel o ní ví i ostatní členové rodiny, takže se taky neustále stává, že narazím na prázdný obal, který je tak hezky zabalený, že nepoznáte, že je prázdný. Taková vykutálená je moje rodinky :-). Čokoláda je tak pravidelnou součástí nákupu, stejně jako chleba nebo rohlíky. Když tak počítám, aktuálně je přítomno deset tabulek čokolády. To už je poměrně slušná zásoba. Když mě honí mlsná, většinou ji zaháním čokoládou s vysokým obsahem kakaa. Čím víc, tím lépe. Mým favoritem je tak 85 - 90%, to pak stačí skutečně jen jeden čtvereček.

Na tento dort budete potřebovat čokolády celé tři tabulky čokolády. Korpus by se na první pohled mohl zdát hutný, ale díky krému krásně zvláční. Lehký krém s jemnou příchutí slaného karamelu pak dokonale vyváží chuť kakaa. A aby byl celkový efekt dokonalý, dort jsem ještě polila ganachem z čokolády. Část polevy mi ještě zbyla, a protože se fantazii meze nekladou, vylila jsem ji na pečící papír, dala ztuhnout do ledničky a nalámala na dort. Nic čokoládovějšího jsem v poslední době snad nejedla. Už se vám sbíhají sliny? :o)




ČOKOLÁDOVÝ DORT S KRÉMEM ZE SLANÉHO KARAMELU

Tipy:
* Dort je upečený ze 2 korpusů ve formě o průměru 15 cm. 
* Používám hrnek o objemu 250 ml.
* Používám čokoládu s obsahem kakaa alespoň 75 % (Ale samozřejmě můžete použít i mléčnou, pokud nemáte rádi  hořkou)
* Polevu nechte před poléváním trochu vychladit.
* Předtím, než budete mírně vychlazenou polevou polévat dort, dejte korpus s naneseným krémem na cca 10 minut do ledničky.


Ingredience:

Těsto (ingredience na 1 korpus):
120 g změklého másla
140 g třtinového cukru
2 vejce
1 žloutek
1/2 hrnku mléka
100 g rozpuštěné tmavé čokolády
150 g hladké špaldové mouky
3 polévkové lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
1/2 kávové lžičky sody
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Krém:
200 g mascarpone
250 g měkkého tvarohu
200 g krému ze slaného karamelu (slaný karamel jsem si přivezla už ve skleničkách z Francie, ale i u nás se dají sehnat přímo krémy ze slaného karamelu)
1 dl smetany na šlehání

Poleva:
100 g hořké čokolády
cca 1/2 hrnku smetany na šlehání
2 polévkové lžíce másla

Ozdobení:
čokoládové lanýže
zbytek čokoládové polevy (ztuhnutý v ledničce a nalámaný na kousky)


Postup:

Korpus:
Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu o průměru 15 cm si vyložíme pečícím papírem.

Na těsto si nejprve vyšleháme máslo s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud máslo nezačne získávat světlou barvu. Postupně přidáme vejce a žloutek. Ve druhé míse si mezitím smíchám sypké suroviny - prosátou mouku, sůl, sodu a prášek do pečiva, kakao. Jakmile bude směs vyšlehaná, přidáváme postupně sypkou směs. Následně vlijeme rozpuštěnou čokoládu a nakonec mléko. Krémové těsto naneseme do formy a urovnáme stěrkou. Dáme péct do trouby na cca 40 minut. Těsto vyzkoušíme špejlí, jestli je upečené. Jakmile se na špejli nelepí, vytáhneme z trouby a necháme chvíli vychladnout a poté vyklopíme z formy.

Stejně postupujeme i u druhého korpusu. Jakmile máme oba korpusy upečené a vychladlé, překrojíme je na dvě poloviny, abychom získaly 4 části, které budeme spojovat krémem.

Krém:
Na krém si vyšleháme studené mascarpone, přidáme tvaroh, krém ze slaného karamelu. Až budou všechny ingredience vyšlehané, přiléváme postupně smetanu a zašleháme na vyšší obrátky, aby zůstal krém jemný, ale byl hustší a krásně se roztíral. Krém postupně naneseme na všechny 4 korpusy a zbylým krémem natřeme obvod dortu. Než budeme nanášet polevu, dáme dort vychladit na cca 10 minut do ledničky.

Poleva:
Na polevu si nalámeme na kousky čokoládu a rozpustíme ji ve vodní lázni. Přidáme smetanu a máslo a zahříváme. Stále mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, Pokud chceme polevu řidší, přidáme ještě trochu smetany. Polevu necháme trochu vychladit. Dort si vyndáme z ledničky a polevu nalijeme na horní část korpusu a necháme ledabyle stéct. Až se poleva trochu zatáhne, ozdobíme podle fantazie. Tentokrát jsem použila čokoládové lanýže a zbytek polevy. Tu si nalijeme na pečící papír a dáme ztuhnout do ledničky. Pak ji nalámeme na kousky a poklademe na dort.

Celý dort dáme vychladit do ledničky. 









Read article
8. 9. 2016

Chia pudink s fíky a borůvkami

8. 9. 2016

Chia pudink s fíky a borůvkami



První zářijový týden je skoro u konce a už se těším na víkend, který bude ještě ve znamení letních teplot. Na plánu je aktivní víkend na čerstvém vzduchu, abychom si teplého počasí ještě užili a načerpali a uchovali na později energii ze sluníčka. Večery i rána jsou už přece jen chladnější a i když se dá spát ještě při otevřeném okně, ráno už se schovávám pod peřinu a vdechuji čerstvý a svěží vzduch.

Přelom srpna a září je pro mě obdobím čerstvých fíků. Užívám si ho. Je krátké a je pryč v cuku letu. A pak se znovu vracím k fíkům sušeným. Má láska k fíkům přicházela postupně. Ta na první pohled, v tomto případě spíš chuť, to určitě nebyla. Nechápala jsem, co na tomto ovoci plném zrníček, může někomu chutnat. Asi jsem neměla začínat sušenými fíky, ale spíš čerstvými, kterým jsem úplně propadla. První čerství fíky jsem si koupila na trhu v jednom menším francouzském městečku. Lepší jsem snad ještě nejedla... Závidím všem francouzským městečkům a vesničkám jejich každotýdenní ovocné a zeleninové trhy, kde se procházíte mezi nekonečnou řadou různých stánků s hromadami čerstvého ovoce a zeleniny. Oči nad vším tím jen plesají. V našich obchodech se velmi nesnadno odhaduje, jak dlouho fík vydrží. Když si je donesu domů, musím je většinou spotřebovat do dvou dnů. Víc bohužel nevydrží.

Mezi mé nejoblíbenější patří kombinace fíků s medem. Tentokrát jsem nepekla, ale upotřebila jsem je na přípravu vydatné a super zdravé snídaně. Ráda si na snídani a svačinu připravuji vločky nebo chia pudink. Připravím večer a ráno přijdu k hotovému. Není nic jednoduššího a rychlejšího. 





CHIA PUDINK S FÍKY A BORŮVKAMI

Ingredience:

Pudink:
5 PL chia semínek
1 hrnek mandlového mléka (hrnek = 250 ml)
200 g řeckého jogurtu
1 PL javorového sirupu

Ozdobení:
vlašské ořechy
borůvky
fíky
(může být ještě troška medu nebo javorového sirupu na doslazení)

Postup:

Večer si připravíme základ na chia pudink. Chia semínka zalijeme mandlovým mlékem. Zamícháme a necháme odstát asi 10 minut. Po tomto čase znovu promícháme, přikryjeme a necháme v ledničce přes noc odstát, aby semínka nasála tekutinu a vytvořila tuhou hmotu.

Ráno do této hmoty přidáme javorový sirup a postupně vmícháme řecký jogurt. Jogurt nedávám hned večer, protože někdy se mi nedaří dosáhnout konzistenci jakou bych chtěla a přidávám jej až nakonec, kdy si vytvořím hustotu jakou chci. Až získáme hustotu, se kterou jsme spokojení, rozdělíme do mističek a ozdobíme ovocem.

Na zdobení použijeme nasekané ořechy, borůvky a nakrájené čerstvé fíky. Případně můžeme ještě pokapat medem nebo javorovým sirupem.






Read article
4. 9. 2016

Banánová bábovka

4. 9. 2016

Banánová bábovka



Minulý týden se mi podařilo nakoupit nějak moc banánů a i přes velkou snahu nasytit s nimi celou rodinu mi jich spoustu zbylo. A protože už začínaly hnědnout, rozhodla jsem se je využít na pečení. Přemýšlela jsem nad klasickým banánovým chlebíčkem, ale ten peču spíš na podzim a v zimě.

Nakonec jsem se rozhodla opět trochu experimentovat. Ze špíze a z ledničky jsem vytáhla tak polovinu věcí, které se podle mě mohly hodit. Mouky, cukry, tvaroh, řecký jogurt, oříšky... Podařilo se mi zaskládat celou linku a kuchyně vypadala dost chaoticky. A to jsem v ní byla sama. 

Jasno jsem tak měla pouze v jediné ingredienci a zbytek jsem ponechala osudu. Doma se snažím už delší dobu stravovat zdravěji. A to i při pečení. Klasickou bílou mouku se snažím nahrazovat špaldovou, celozrnnou nebo pohankovou a místo některých klasických ingrediencí nezbytných při pečení použít zdravější variantu. Samozřejmě, že to vždy nejde a některé koláče a buchty chutnají nejlépe podle starých poctivých receptů.

Už jsem dlouho nepekla žádnou bábovku, ovocné koláče tuto klasiku v létě trochu převálcovaly. Bábovkou určitě nic nepokazím a banánové těsto se k ní perfektně hodí. Těsto je krásně vláčné a ne moc sladké. Sladkou tečku totiž tvoří poleva z mascarpone, která doplní, ale nepřebije chuť banánů v bábovce.







BANÁNOVÁ BÁBOVKA

Ingredience:

Těsto:
3 měkké banány
120 g kokosového oleje
3 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
1,5 hrnku (o objemu 250 ml) celozrnné špaldové mouky
1,5 hrnku pohankové mouky
1 prášek do pečení s vinným kamenem
1/2 hrnku třtinového cukru
250 g měkkého tvarohu
(mandlové mléko - na zředění těsta)

Poleva:
60 g mascarpone
3 polévkové lžíce mléka
2 lžičky javorového sirupu

Postup:

Bábovka:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Formu na bábovku si vymažeme a vysypeme.

Do jedné mísy si prosejeme mouky, přidáme cukr a prášek do pečiva. Ve druhé míse si rozmačkáme na kaši banány, přidáme rozpuštěný kokosový olej, žloutky a tvaroh. Vše vymícháme do hladší směsi. Přidáme k sypké směsi. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který postupně přidáme do těsta. Pokud bychom měli těsto hustší, přidáme po lžičkách mléko, abychom těsto trochu zředili (ale není nutné).

Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 40 minut. Bábovku vytáhneme z trouby a nechám chvíli vychladnout. Pak vyklopíme z formy.

Poleva:
Na polevu smícháme mascarpone, mléko a sirup a vymícháme do hladké směsi, kterou nalijeme na vychladlou bábovku. Pokud bychom měli polevu hustou, můžeme zředit ještě trochou mléka.







Read article