29. 5. 2016

Pohankové čokoládové sušenky

29. 5. 2016

Pohankové čokoládové sušenky


Původně jsem se chystala doplnit svoje zásoby domácí granoly a také upéct sušenky. Ale při přípravě granoly jsem se rozhodla, že spojím dva v jednom a připravím zdravé sušenky, které se hodí jak ke kávě a k čaji, tak třeba do jogurtu ke snídani. Pohánkové vločky dodávají sušenkám trochu specifickou chuť a nemusí oslovit úplně všechny. Nebo to jsem si alespoň původně při pečení myslela. Ale světe div se... chutnalo i našim klukům, kteří by se k pohance za běžných okolností nepřiblížili ani na jeden metr. Jisto jistě v tom ale sehrála velkou roli i čokoláda, kterou jsem do sušenek přidala :-)
První den po upečení jsou sušenky hezky křupavé. Druhý den už vločky natáhnou trochu vlhkosti, takže jsou krásně vláčné a pokud si je budete chtít přidat do jogurtu, stačí jen nadrobit jako granolu. Skvěle se také hodí jako zdravá svačinka na výlety nebo pro děti do školy.

Read article
21. 5. 2016

Bábovičky s citronovo-malinovým přelivem

21. 5. 2016

Bábovičky s citronovo-malinovým přelivem


Spojení klasiky a nového kabátku. Bábovka je u nás doma taková jistota. Pečeme několik druhů a nikdy se nám neomrzí. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet novou formu, kterou jsem si objednala na minibábovičky. Už když jsem ji rozbalovala, tak jsem byla jako malé dítě, když najde pod stromečkem svůj vytoužený dárek. No a když už mám takovou fajnovou formu, tak jsem si říkala, že je potřeba konečný výsledek nějak ozvláštnit. Aby byla bábovka hezky šťavnatá, do těsta přišel řecký jogurt. Bábovičky jsou hotové jedna dvě, ale citronovo-malinový přeliv z nich vytvoří přímo luxusní dezert k nedělní odpolední kávičce.

Read article
15. 5. 2016

Hanácké vdolky

15. 5. 2016

Hanácké vdolky


Všude kolem se to poslední dobou hemží cupcaky, cheesecaky a makronkami. Ne, že bych tyto sladkosti neměla ráda, dokonce je zbožňuji. Ale někdy mi přijde, že tak trochu zapomínáme na naši klasickou kuchyni. Proto jsem se o víkendu rozhodla, že tentokrát upeču právě něco velmi tradičního a klasického. A to vdolky. Tak se u nás na Hané říká koláčům. A když už vdolky, tak naše hanácké s překládaným těstem, tvarohem, povidly a drobenkou. Ty jsou prostě nejlepší. Překládané těsto jim dodá na lahodnosti. Jen sádlo jsem vyměnila za máslo. Místo povidel se také dělávají s mákem, ale ty já nepeču - především proto, že jsem alergická na mák, takže mi nevoní. 
Postup je sice trochu pracnější, ale výsledek za to stojí. Většinou dělám dvojitou dávku, což je asi 30 trochu větších vdolků. Výdrž poslední dávky byla dokonce přesně pouze 24 hodin.

Read article
10. 5. 2016

Linecký dort s mascarpone a ostružinami

10. 5. 2016

Linecký dort s mascarpone a ostružinami


Nedělní svátek matek byl příležitostí upéct něco více slavnostního. Koho by nepotěšil vlastnoručně a s láskou připravený dárek. Tentokrát jsem se rozhodla nepéct klasický piškotový dort, ale dort, který bude svěží, s lehkým krémem a ovocem. Na těsto jsem se rozhodla vyzkoušet linecké, které používáme na linecký koláč s ovocem nebo s marmeládou. Jedinou změnou, kterou jsem v receptu provedla bylo nahrazení klasické mouky moukou špaldovou. A rozdíl vůbec není poznat.

Read article
4. 5. 2016

Mražený vanilkový řecký jogurt s malinami

4. 5. 2016

Mražený vanilkový řecký jogurt s malinami


Předpověď počasí na nadcházející víkend zní více, než lákavě. První závan teplot značících léto. A toho je potřeba pořádně využít a slunečného počasí si užít po letním způsobu. A k létu patří přece zmrzlina. Doma jsem ale místo zmrzliny připravila trochu zdravější variantu (většina z nás dámy hubne na léto do plavek, že? :-)) a tak můžete hřešit častěji. Základem je řecký jogurt. Doporučuji koupit si jogurt hustší, aby nepustil tolik tekutiny. A že nemáte doma strojek na zmrzlinu? Nevadí, já také ne. V tom případě se pusťte do přípravy raději včas, protože budete muset asi každých 30 minut směs míchat, aby byla krásně hladká a krémová. Postup je nebezpečně jednoduchý a variant nepočítaně.

Read article