24. 4. 2016

JEDNODUCHÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ

24. 4. 2016

JEDNODUCHÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ


Tento víkend bylo zcela jasné, která ingredience bude hrát hlavní roli při víkendovém pečení. V pátek jsem si nakoupila několik stonků rebarbory. Rebarboru miluji. Mám ji spojenou především s rebarborovým koláčem, který pekla babička vždy, když jsme u ní byli na prázdninách. Mívala na zahradě obří kopec s rebarborou. Když jsme už na prázdniny přestali jezdit, rebarbora se mi stala velmi vzácná, protože u nás doma jsme ji neměli a na naší zahrádce jsme ji nasadili asi dva roky zpátky. Takže je ještě poměrně malinká a pokud chci rebarboru použít, musím ji zatím ještě kupovat. Vždy, když ji v obchodě vidím, jsem jak šílená a ihned ji cpu do vozíku. Můžu ji jíst i za syrova, jen se u toho kysele tvářím :-). 
Rebarbora bylo tedy jasná. Mnohem horší ale bylo vymyslet, co z ní vlastně upeču. Listovala jsem v kuchařkách, čerpala inspiraci na internetu a nakonec jsem měla tolik nápadů, že bych potřebovala té rebarbory asi 10 kilo. Vzala jsem to tedy pěkně postupně a tento víkend jsem upekla rychlý a jednoduchý rebarborový koláč. A postupně Vás budu ještě trochu spamovat rebarborovými recepty ;-).

JEDNODUCHÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ

Několik rad na začátek :-)
* Pokud budete rebarboru připravovat, nepoužívejte listy - ty obsahují kyselinu šťavelovou a mohly by Vám způsobit pěkné potíže.
* Mladé stonky můžete použít i s "kůží", koláč pak bude lahodit oku. Pokud jsou stonky už starší a větší, jsou vlákna v kůži už pevnější a někomu by mohly vadit. Klidně tedy stonky oloupejte.


Ingredience:
(na 1 koláč, průměr formy 28 cm)

1 1/4 hrnku špaldové mouky (nebo 50/50 špaldové a polohrubé mouky)
1,5 kávové lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
1 kávová lžička mletého kardamomu
špetka soli
100 g změklého másla
1 hrnek třtinového cukru
1 velké vejce pokojové teploty
1/4 kávové lžičky vanilky
1/2 hrnku mléka pokojové teploty
1 balení ricotty (200 g)

Postup:

1) Nejprve si předehřeji troubu na 180° a připravím si formu. Spodní část formy vymažu, z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby přikrylo dno formy a pak dva pásky, které umístím do kříže a které mi pak usnadní vyndání koláč z formy.
2) V mixeru si ušlehám máslo s cukrem a šlehám asi 4 minuty, aby mělo máslo krémovou konzistenci. Přidám vejce a vanilku a šlehám, až je směs hladká.
3) Do druhé mísy si proseji mouku, přidám prášek do pečiva, kardamom a sůl a promíchám.
4) Tuto sypkou směs pak postupně přidávám k máslové směsi a zašlehávám. Nakonec přidám ricottu a postupně přilévám mléko a míchám, dokud není směs hladká. Pak ji naliji do formy, aby bylo těsto tak do poloviny až do 2/3, aby nepřeteklo.
5) Poté si připravím rebarboru. Stonky umyji a nakrájím asi tak na 7-8 cm špalky. Ty pak ještě rozkrojím na pásky. Pokud bych dávala celé stonky, budou těžké a při pečení propadnou do těsta. Takto budou pásky lehčí a zůstanou na povrchu. Stonky rovnám paprskovitě.
6) Před tím, než dám koláč do trouby, ještě lehce posypu třtinovým cukrem (tento krok můžete případně přeskočit a pocukrovat až hotový koláč moučkovým cukrem).
7) Koláč dám do trouby a peču 40 - 50 minut dokud povrch nezačne zlátnout. Jestli je koláč hotový vyzkouším špejlí, pokud se těsto nelepí, je koláč upečený.









Read article
20. 4. 2016

Kávovo-banánové smoothie

20. 4. 2016

Kávovo-banánové smoothie


Toto smoothie mě vždy po ránu nakopne. Abych po ránu mohla plně fungovat, potřebuji kávu. A také snídani. Během týdne je snídaně většinou rychlá, ale i přesto se ji snažím připravit zdravě. I když si někdy samozřejmě dopřeji nějaký ten koláček, k mým oblíbeným patří vločky a smoothie. To můžu kdykoliv a na jakýkoliv způsob. Smoothie je skvělé v tom, že se dá připravit snad na 1000 způsobů, podle toho, co je zrovna doma. Vše záleží na fantazii. 
Tentokrát je výroba velmi jednoduchá a výsledek skvěle voní. Základními ingrediencemi v tomto smoothie je totiž malé espresso, banán a mandlové mléko.

Read article
17. 4. 2016

Pletence s kardamomem

17. 4. 2016

Pletence s kardamomem


Tyto šneky peču většinou se skořicovou náplní. Tentokrát jsem však nahradila skořici kardamomem. Toto exotické koření jsem si velmi oblíbila a ráda jej přidávám do různých koláčů. Kardamom má velmi výraznou vůni a citrónovo-květinovou chuť, která však může někomu vadit. V tomto receptu ho najdete poměrně velké množství, takže pokud nejste příznivci tohoto typu koření, můžete jej nahradit v náplni skořicí. Další věcí, která mě na přípravě těchto šneků baví, je jejich motání. Zde můžete plně rozvinout svoji fantazii a umotat si pletence podle vaší libosti.

Read article
10. 4. 2016

Perník s brusinkami

10. 4. 2016

Perník s brusinkami


Tento víkend jsme se od koláčů vrátili trochu ke klasice. Bylo mi vytčeno, že pořád peču jen nějaké koláče a pořádná "buchta" nikde. Takže přání jsem vyslyšela a upekla jsem tátův oblíbený perník. Ten patří k jeho Top 10 - a nejen k jeho. Máme několik oblíbených receptů na perník, které postupně střídáme. Dnes Vám představím jeden z nich. Recept jsem si trochu upravila a zahrnula trochu zdravějších ingrediencí, které na chuti vůbec neuberou. Příprava je rychlá a perník je hotový za pár minut. Po upečení je krásně vysoký a nadýchaný, voňavý a v kombinaci s čokoládovou polevou mu není co vytknout. Jen snad to, že mizí závratnějším tempem, než jsem čekala.

Read article
3. 4. 2016

Rustikální koláč s rebarborou a jablky

3. 4. 2016

Rustikální koláč s rebarborou a jablky


Sobotní slunečné počasí ve mě vyvolalo neodolatelnou chuť upéct nějaký ovocný koláč. Zřejmě jako příslib blížících se teplých dnů a prvního ovoce rostoucího na zahrádce. A toto volání jsem prostě nemohla ignorovat. Základem je křehké těsto, která mám velmi ráda, protože je rychlé na přípravu. Tentokrát jsem zkusila zdravější variantu a místo hladké mouky jsem použila kombinaci celozrnné špaldové a pohankové mouky. Korpus je první den křupavý a pevnější (dokonce mi svou chutí připomínal vánoční pracny :-)), ale druhý den zvláční. Nasládlá náplň z mascarpone se krásně snoubí s lehce nakyslou chutí rebarbory a tak je celý výsledek dokonale vyvážený a koláč je velmi osvěžující.
Read article